Marketing sensoryczny — zmysły jako czynnik podjęcia decyzji 

marketing sensoryczny
Celem marketingu sensorycznego jest wywołanie pozytywnych i intrygujących doświadczeń na docelowej grupie odbiorców. Na czym to konkretnie polega?

Marketing ma na celu zaspokoić potrzeby klientów poprzez wiele działań, finalnie dając przy tym zysk. Podczas decyzji zakupowych ważną rolę grają zmysły człowieka. Wpływają one znacząco na ludzką podświadomość, zachęcając do podjęcia interakcji, docelowo zakupu produktu lub usługi. Na czym polega marketing sensoryczny? W jaki sposób zmysły oddziałują na decyzje wśród ludzi? Czy są jakieś wady tego rodzaju marketingu?

Marketing zmysłów

W dzisiejszych czasach kluczowym celem promowania danego produktu jest zachęcenie klienta do jego nabycia. Innowacyjną odmianą marketingu jest marketing sensoryczny. Opiera się on na wywieraniu wpływu na podejmowane przez klienta decyzje zakupowe poprzez główne zmysły człowieka. Skutkują one dotarciem do emocjonalnej podświadomości klienta.

Marketing sensoryczny i jego główne cele

Punktem docelowym w sprzedaży zawsze jest jej wzrost. By go osiągnąć dzięki marketingowi zmysłów potrzebne jest najpierw wyznaczenie jego celów.

Podstawową jego rolą jest wywołanie pozytywnych i intrygujących doświadczeń na docelowej grupie odbiorców. Wiążę się to z emocjonalnym przywiązaniem do danej marki, budując przy tym zaufanie.

Klient w swojej podświadomości zapamiętuje dany produkt lub usługę i przywołuje pozytywne emocje z nim związane. Ważnym i skutecznym celem jakim charakteryzuje się marketing sensoryczny jest też możliwość testowania i wdrażania zróżnicowanych w nim rozwiązań oraz pomysłów, skutkujących rozwojem marki.

marketing sensoryczny fot. Freepik

Zmysły jako czynnik podjęcia decyzji w marketingu sensorycznym

Wzrok w marketingu

Jednym z najważniejszych zmysłów człowieka jest wzrok. Główną rolę stanowi on również w marketingu. Produkt zawsze ma największe szanse, gdy przyciąga ludzkie oko oraz znacznie się wyróżnia. Jego atrakcyjność skutkuje pozytywnym odbiorem. Ponadto zmysł ten oddziałuje na klientów zarówno w sprzedaży “na żywo” jak i tej elektronicznej. Pozwala to firmom działającym w sieci na sukcesywny marketing.

Słuch w marketingu

Tak samo jak zmysł wzroku, słuch sprawdza się w obu formach marketingu. Jednakowo sprzedaż stacjonarna oraz internetowa mogą na nim polegać. Poprzez elementy takie jak charakterystyczne dźwięki, informacje głosowe oraz piosenki klient może zakodować je w swojej podświadomości. W dzisiejszych czasach atrakcyjność lub kontrowersyjność skutecznie przyciąga odbiorców.

Smak w marketingu, czyli skosztuj tego

Często spotykaną formą reklamy jest oddziaływanie na smak. Ma ona jednak skuteczność tylko w przypadku obcowania klienta z produktem na żywo. W wielu sklepach czy restauracjach taki marketing sprawdza się idealnie. Klient może sam spróbować danego produktu i zależnie od gustu — zakupić. Jest to jedna z najprostszych i najczęstszych działań promocyjnych wśród marek związanych z pożywieniem. 

fot. Freepik marketing sensoryczny

Węch w marketingu

Ludzki węch jest bardzo przydatny w reklamowaniu usług i produktów takich jak perfumy, jedzenie oraz różne środki kosmetyczne. Tak jak w przypadku smaku jest to jednak forma, której strategia działa na żywo. Przyciąganie uwagi zapachem, dostosowanym do danej grupy odbiorców skutkuje sporym zainteresowaniem i pozytywnymi odczuciami. Przykładowe rozwiązania takie jak stoiska z próbkami perfum idealnie sprawdzają się w promowaniu firm ściśle z nimi związanych. 

Dotyk w marketingu

By skutecznie zadziałać na klienta przy produkcie fizycznym, najprostszym rozwiązaniem jest jego dotyk. Jakość stanowi obecnie jedną z najwyższych cech promowanego przedmiotu. Jego struktura, kształt, waga, twardość czy materiał są wysoce znaczącymi wizytówkami marek w sprzedaży. Jednak zmysł ten w marketingu sprawdza się najczęściej w połączeniu ze wzrokiem.

Marketing zmysłów miewa jednak wady

Tak jak większość działań marketingowych, te opierające się na zmysłach również mogą zawodzić. Głównym powodem jest zróżnicowany gust wśród każdego człowieka. Nie wszystkim klientom przypadnie dany smak, zapach, wygląd, dźwięk czy nawet struktura. Wadą tej formy marketingu jest również nietrafne podsunięcie danemu odbiorcy produktu, na którego finalnie się nie zdecyduje. Każda marka musi się z tym liczyć.

Autor: Zofia Kwiecińska

fot. Freepik

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Niezbędne
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Niezbędne
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Niezbędne
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.

KONTAKT

Redakcja

Business Intelligence

Wydawca

Marshal Academy Sp. z o.o

Zapisz się do newslettera

Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.